29 abril 2015

Primer de Maig, amb M de Mataró

Cartell del 1r de maig de 1976 a Mataró. Litografia de Josep Maria Rovira Brull.

La història del moviment obrer a Catalunya i a Espanya va escriure alguna de les seves primeres pàgines a Mataró.

Aquest any,  que es commemora el 125é aniversari del que va ser el primer 1 de maig que es va celebrar a Espanya, és bo recordar que va ser a Mataró on es va gestar la UGT, com ho escrivia Ramon Salicrú a Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria > 1988: Núm.: 32:

«I està ben demostrat que fou precisament una agrupació de treballadors de la nostra ciutat, el Centre Obrer de Mataró (2), el que suggerí -l'agost de 1887- la creació d'una federació nacional de societats obreres que vingués a portar a la pràctica les decisions d'aquell congrés celebrat l'any 1882, feia justament cinc anys.»

«Tal com hem dit, el dia 4 d'agost de 1887, el Centre Obrer de Mataró s'adreçava als militants del Centre de Classes de Barcelona amb aquests exactes termes:

Compañeros: Considerando que la crisis actual va revistiendo de día en día un carácter alarmante, tomando proporciones verdaderamente amenazadoras y tendiendo a llevar sobre nuestras familias la desolación del hambre más espantosa, sin expectativa de recursos, sin medios propios y adecuados para hacer frente a la situación precaria que va minando poco apoco nuestro trabajo, ya bastante fatigoso y improductivo para nosotros; considerando que se acerca el día en que carezcamos de un pedazo de pan para alimentar a nuestras esposas y a nuestros hijos; considerando que por nuestra parte estamos obligados a prevenir en lo posible los desastrosos efectos de la necesidad, antes que el mal sea incurable y las consecuencias fatales y, considerando que, según nuestro moda de ver la crisis obrera tiende a aumentar en lugar de disminuir.

Este centro, en reunión del 4 del actual, acordó por unanimidad haceros presente que urge el que las clases obreras tomen una resolución pronta y enérgica, puesto que nosotros creemos que con la celebración de un Congreso Nacional de todas las clases trabajadoras, podría encontrarse un medio conducente a remediar nuestro mal.

Este centro os delega para que, si lo creéis conveniente, toméis la iniciativa para la celebración de dicho Congreso. Esperando vuestra resolución, este centro os desea salud y revolución social.

Mataró, 12 de Agosto de 1887.

Por este Centro, Juan Torrens. Sociedad de Oficiales Albañiles de Mataró y sus contornos.- Unión de Preparadores Hiladores y Tejedor es (Mataró).- Sociedad de Cerrajeros y Fundidores de Mataró.- Sociedad Vidriera (Mataró).- Sociedad de Obreros Curtidores (Mataró).- La Fraternal, Sociedad de los Vidrieros.

El Centre Local de Mataró, format bàsicament per manyans i vidriers i que tenia un centenar d'afiliats, fou representat en aquest Congrés per Bartomeu Carbonell i els 600 membres de les Tres Classes de Vapor de Mataró, tingueren com a delegat Rafael Orriols, militants mataronins que, conjuntament amb Pablo Iglesias, Toribio Reoyos i Juan Serna participaren directament en la redacció dels estatuts de la Unión General de Trabajadores (U.G.T.), nom proposat pel mateix Pablo Iglesias.

Les xifres esmentades i la participació activa d'aquests obrers mataronins palesen la importància que l'organització va tenir a Mataró. »


Però també, en una altra època convulsa i de manca de drets dels treballadors, durant ple franquisme, van néixer les Comissions Obreres… L'any 1964 serà el definitiu, es realitzaran algunes reunions clandestines que desembocaran en una trobada d'uns quaranta sindicalistes a la parròquia de Sant Miquel de Cornellà, on es constituirà una primera comissió que s'autonomenà central. Per fi, el dissabte vint de novembre del mateix any, a la parròquia de Sant Medir de Barcelona, es produirà la cloenda de les reunions de Cornellà, unes tres-centes persones realitzaran una assemblea d'on sorgirà la constitució formal de Comissions Obreres. Anys desprès,  Josep Lluís López Bulla, treballador i veí de Mataró, seria el primer secretari general del sindicat.

No hay comentarios: